maandag 4 oktober 2010

VANDAAG BEGINT EEN NIEUW SCHOOLJAAR

Burkina telt meer dan 14milj. inwoners. Bijna de helft van de bevolking is jonger dan 21 jaar. Hoeveel leerlingen vandaag het nieuwe jaar beginnen is nog niet gekend; maar zeker een kleine helft, vooral meisjes, zal thuis blijven omwille van de kosten.
Je herkent de leerlingen van het secundair aan hun schooluniform. Hun ouders hebben een eerste schijf inschrijvingsgeld kunnen betalen. Voor het basisonderwijs betaal je gemiddeld 1.500 fr. (2€) In het secundair onderwijs (college of lyceum) mag je tot 50.000 cfa neertellen.
In Burkina Faso start het schooljaar op 1 oktober en eindigt rond 15 juni. Rond Kerstmis en Pasen worden de lessen een 10-tal dagen onderbroken. Om 7u s' morgens zitten de leerlingen al in de klas tot 12u Na de middagpose gaan de lessen door van 15u tot 17u.
Vooral in het basisonderwijs zitten de klassen overvol. 60 leerlingen zou een maximum moeten zijn maar meestal is het dubbel zoveel.
In het college van Koumbri zijn voor dit jaar meer dan 800 leerlingen ingeschreven. (à propos: een college telt enkel de 4 laagste jaren van het secundair onderwijs). Bij gebrek aan lokalen werden de laatste weken 2 voorlopige klaslokalen bijgebouwd. Dit gebeurde in samenspraak met de prefectuur, de gemeente en de ouders en met toestemming van het ministerie. De ouders delen via een hoger inschrijvingsgeld mee in de kosten. Zo kunnen er 3 klassen 6des, 2 klassen 5des, 2 voor de vierdes en 1 derdes starten… een voorlopige oplossing. De komende dagen worden nog extra fondsen gezocht voor meubilair.
Het bouwen van scholen is in volle expansie, maar gebrek aan geld voor scholenbouw en onderwijzers remmen de ontplooiing. Jaarlijks komen er wel 1500 leerkrachten bij.
Een opluchting bij al deze zorgen is dat het onderwijs in Burkina tot de beste van West-Afrika behoort.

Geen opmerkingen: