dinsdag 19 oktober 2010

Fotoverslag van de bouw van het vormingscentrum in Boulzoma

Uit het eindverslag van de bouw van het vormingscentrum januari - juli 2010

Boulzoma met zijn 2785 inwoner ligt in de provincie Yatenga, op 30 km ten Noorden van Ouahigouya en op 3 km van Koumbri, de hoofdplaats van het departement .
Zoals meer dan 80 %van de Burkinabezen, overleeft Boulzoma van landbouw en veeteelt.
- Ten gevolge van de grillige weersomstandigheden van de laatste decennia, lijdt de gemeenschap aan voedseltekort. Gevolgen zijn ondervoeding, een beperkt aantal kinderen dat kan schoollopen, jongeren die naar de stad trekken.
- Omwille van hun precaire situatie hebben de dorpsbewoners, met de steun van de Unie van Naamgroepen van Koumbri, zich georganiseerd in comités om de strijd aan te gaan tegen voedselonzekerheid en zo te werken aan hun toekomst.
- In het kader van haar campagne en jaarlijkse fondsenwerving voor het Zuiden organiseerde Broederlijk Delen in 2006 een inleefreis voor geïnteresseerde burgers naar Burkina Faso . Een deelnemer van de Belgische groep werd getroffen door enerzijds de zware leefomstandigheden in het dorp en anderzijds de lokale dynamiek van de NAAMgroepen. Hij was bereid om een samen met de groep te zoeken naar een antwoord op de noden van het dorp. Hij had vroeger reeds een jaar in het land verbleven.
- Na verschillende gesprekken en ontmoetingen hebben de bewoners van Boulzoma een microproject uitgewerkt. Het betreft de bouw van een regenwaterput die groenteteelt moet mogelijk maken zodat de gezinnen over voedsel en een inkomen beschikken en het optrekken van een gebouwtje dat gebruikt kan worden voor technische vorming van jongeren zodat zij zich beter landbouwmethoden kunnen eigen maken,
- Het dorp Boulzoma kon van janauri tot juni 2010 beschikken over een financiering voor de ruwbouw van het ‘vormingscentrum’, dank zij giften van vele Belgische families via de ngo DISOP.
- Dit gebouw is ook een plaats waar bewoners elkaar ontmoeten om samen na te denken over de problemen van het dorp en beidt plaats aan de jongeren voor activiteiten van vrijetijdsbesteding.




Naar een afronding van het project:
Om het microproject een goede startbasis te verlenen, zoeken we nog fondsen voor de aankoop van zonnepanelen, meubilair (stoelen en banken en enkele tafels) en voor de bouw van toiletten.


Situé à 30 km de Ouahigouya dans la province du Yatenga au Nord du Burkina Faso, à 3 km du chef lieu de son département Koumbri, le village de Boulzoma compte plus de 2 785 habitants.
Comme tout le Burkina, Faso la population du village de Boulzoma survie dans l’agriculture et l’élevage.

- Suite aux mauvaises pluviométries des dernières années ils vivent dans l’insécurité alimentaire, qui entraîne la malnutrition, un faible taux d’enfants à la scolarisation et l’émigration des jeunes.
- Après un temps de réflexions des personnes de bonnes volonté, le village de Boulzoma s’est organisé en groupements pour organiser des activités qui peuvent lutter contre l’insécurité alimentaire et cela en collaboration avec de l’Union des Groupements Naam de Koumbri et des personnes de bonnes volontés.
- Après un voyage d’immersion de Belges au Burkina Faso en 2006 dans le cadre du partenariat de BD au Groupement Naam et la participation de Burkinabés à la campagne de collecte de fonds en Belgique en 2007, un des membres de l’équipe Belge, après avoir touché les réalités de la vie paysannes à Boulzoma, a pu répondre aux besoins de la population du village. Il avait l’avantage d’avoir vécu déjà un an au pays.
- Après plusi
eurs échanges et rencontre de réflexion les habitants de Boulzoma ont élaboré un micro-projet. Puits d’eaux pour la culture maraîchère et la construction d’un bâtiment pour des formations techniques, afin de relancer les jeunes alphabétisés d’acquérir des techniques de production agricoles et mener des actions qui va leur permettre de réaliser des activités bénéfique pour pouvoir soutenir leurs familles.
- C’est ainsi que dans la période de janvier à juin 2010 la population du villa
ge de Boulzoma à bénéficié un financement pour construire un bâtiment en dur pour des formations technique et spécifique ; ceci grâce au concours de nombreux familles Belges en partenariat avec DISOP.
- C’est ainsi un lieu de rencontre de réflexion autour des problèmes du village et les loisirs de la jeunesse du secteur 4 de la commune de Koumbri.

Les nécessités immédiates:
1- chercher des moyens financiers avec l’appui de DISOP et les personnes de bonne volonté de la Belgique pour l’électrification et l’équipement du local.
2- Pour une meilleure hygiène la construction des latrines est essentielle.





















































































































































































































































































































































































































Geen opmerkingen: