woensdag 20 oktober 2010

NOG BOEIENDE MOMENTEN


Zo een onderdompeling in het dagdagelijkse leven van een bevolking, is steeds het boeiendste van mijn verblijf in Burkina Faso geweest. Je voelt er de temperatuur van de verandering. Dit stoffeert mijn overtuiging dat hier de laatste jaren een enorme evolutie aan de gang is. Er beweegt veel en op alle terreinen, zowel bij de overheid als bij de bevolking. Hoewel de wereld een groot dorp geworden is, is het belangrijk dat ze hun onafhankelijkheid kunnen bewaren.
Er liggen wel grote kapers op de loer. China is er zo een. Ook de E.G. die via handelsakkoorden haar voedseloverschotten probeert kwijt te raken maar zo de plaatselijke markt verstoort. Zij promoot open grenzen, maar niet voor mensen. Ook multinationals zoals Monsanto met haar genetisch gemanipuleerde producten…om er de gronden van arme boeren op te kopen en hen tot slaaf te herleiden. Of nog andere die het water willen privatiseren…
Bedreigingen genoeg.
Waakzaamheid blijft belangrijk. Het inpakpapier is soms mooi bebloemd. SANKARA, de vermoorde president, was in de jaren ’80 een zekerheid voor een zelfstandige koers. Hij heeft veel, in korte tijd, bereikt.

Op 9 december viert Burkina Faso de 50ste verjaardag van haar onafhankelijkheid en wil de volgende halve eeuw haar naam
“pays des hommes intègres” verdedigen. Dat hopen wij ook.

Nog af te werken programma:
· Bezoek aan 6 S waar ze mango’s drogen en zeep maken die je in de wereldwinkel kan kopen.
· 22 oktober start de “Tour de Faso”. Startplaats is Ouahigouya. Ik zorg voor Burkina vlagt.
· Van 30/10 tot 20/11 verkiezingscampagne voor een nieuwe president of de 4de ambtstermijn van Blaise Compaore.

· Van 30/10 tot 7/11 organiseert “Broederlijk Delen” een mountainbike tocht dwars door Burkina t.v.v. projecten rond voedselzekerheid. Op hun doortocht door Boulzoma verwelkomen we de 30 enthousiastelingen.

· Sinds enkele weken is het binnenhalen van de oogst begonnen. Eerst de maïs en de boontjes. Nu de rijst, volgende week de aardolienoten en de gierst (Petit mil en sorghum) om te eindigen met Sesam. Boeiend is daaraan deel te nemen en dit jaar het plezier te beleven van een geslaagde oogst.

· Zoals de vijgeboom een tweede pluk kent, is dit hier ook zo met sommige mangobomen. Als afsluiter van mijn verblijf zal dat dan heel even genieten zijn.

Geen opmerkingen: