zondag 3 augustus 2014

MET 13 BRABANTERS OP REIS DOOR BURKINA FASO


Ze zijn terug thuis, 13 Brabanters.

Gedurende 14 dagen hebben ze het leven van de Burkinabezen tot in hun darmen beleefd.

We doorkruisten het broeierige en stoffige leven van een grootstad als Ouagadougou en vonden midden in de stad een oase van rust, groen en schaduw in het park “Bangre Weogho.

Koudougou was vooral interessant omwille van de bezoeken aan:  de coöperatieve die instaat voor het kweken van “Spiruline”, een voedselcomplement voor ondervoedde kinderen; een weeshuis waar je al je armen nodig had om 30 aanhankelijke peuters op te pakken; een “maison de la Femme” waar de milieuvervuilende zwerfplastieken zakken verwerkt werden tot modieuze handtassen, stoeltjes, vloertegels…

Op weg naar Ouahigouya bezochten we een project in Gourcy. In samenwerking met een Belgische gemeente organiseert die gemeente “la gestion des déchets”: de huisvuilophaling. Het is een moeilijk proces van attitudeverandering. Tot heden was de straat de vuilnisbelt en verbrandingsoven.

Het bezoek aan Ouahigouya bracht een moment van rust voor de groep. Hier kwamen we in contact met de geschiedenis van één van de Mossi koninkrijken, de resten van de kolonisatie en het evenwicht tussen traditie en moderniteit. We sloten dit stukje af met een bezoek aan de huidige Mossi koning van Yatenga.

Bij een bezoek aan de coöperatieve “les 6S” ( Savoir S’occuper en Saison Sèche en Savanne Sahélienne) zagen we hoe vrouwen natuurlijke producten tot zeep verwerken en waar Mango’s worden gedroogd. Deze producten zijn terug te vinden in de Wereldwinkels.

Op weg naar Koumbri viel een indrukwekkend primitief tentenkamp op: een artisanale goudmijn waar honderden Burkinabezen, diep gravend onder de grond, op zoek zijn naar het geluk tussen het steengruis.

Ten slotte hebben we in Boulzoma gedurende drie dagen het harde leven van de landbouwers in de Sahel van nabij kunnen beleven. Hun strijd tegen de woestijnvorming en de klimaatsverandering; een pakket overlevingsstrategie.

Geblaakt door de zon, soms opgehouden door de regen en onder de indruk van de gastvrijheid in dit “basic” leven, hebben we een klein stukje Zuidkant ontmoet dat voor ons westerlingen een aanleiding is tot een moment van bezinning. Zo een reis in contact met andere gebruiken en gewoonten verruimt en verdiept onze horizon.
( nog andere foto's volgen)

Geen opmerkingen: