woensdag 27 augustus 2014

RONDZWERVENDE PLASTIEK


« Vrijwel iedere Europeaan stoort zich eraan: de enorme landschapsvervuiling in Burkina Faso. Echt overal kom je plastiek zakjes tegen. De gemiddelde Afrikaan erkent dat niet als een probleem. Veel voedingswaren worden nog steeds in plastiek verpakt dat na gebruik achteloos op de grond wordt gegooid.” Dit schreef Broederlijk Delen op haar website op 14 januari 2014.

Het probleem van het zwerfvuil – er staan weinig vuilnisbakken op straat – lag onder andere aan de basis van de overstroming van Ouagadougou op 1 september 2011. Door de massa’s plastiek die de kanalisaties verstopten konden de open rioleringen de hevige regen niet afvoeren.

Op 20 mei 2014 heeft de regering een wet gestemd waardoor voortaan enkel nog “des emballages bio-dégradables” mogen gebruikt worden in de handel.

Het bewustzijn groeit: de rondzwervende plastiek is nefast voor mens, dier en milieu.

De laatste jaren zie je initiatieven van vrouwengroepen zowel in Bobo-Dioulasso, Ouagadougou als Ouahigouya de plastieken zakken verzamelen en omvormen tot herbruikbare voorwerpen.

Families houden hun omgeving proper en laten het huisvuil naar een stort brengen in plaats van het te verbranden op straat.

Organisaties in steden zoals Gourcy hebben samen met de gemeente een plan uitgewerkt: Plans stratégique de gestion des déchets” om het huisvuil op te halen. De sensibilisering van de bevolking gebeurde via kerken, moskee en tempels.

De gedragsverandering voor een properder milieu heeft bij ons jaren geduurd. De herbruikbare tas is bij ons grotendeels ingeburgerd.

Het milieubewustzijn is in Burkina Faso aan het groeien dank zij de vele kleine initiatieven. Er is wel nog een lange weg af te leggen maar “Aussi longue que soit la nuit, le jour viendra.” (Afrikaans gezegde).





Geen opmerkingen: