vrijdag 22 oktober 2010

LE TOUR DE FASO

Dé wielerwedstrijd van het Afrikaans continent speelt zich jaarlijks af in Burkina Faso. Een Tour de France van een andere dimensie. Geen bergen. Wel 10 ritten in extreme hitte. De eerste uitgave dateert van 1987. Van 22 tot 31 oktober wordt de 24ste uitgave gereden. Dit jaar zullen de renners 1378 km moeten afleggen om de eindstreep in Ouagadougou te bereiken.
Dit jaar zullen de cyclisten voor het eerst ook Dori aandoen, een stad in het Noorden van de Sahel en gekend voor zijn grote hitte. Daar zal het zeker even zweten en veel drinken zijn.
Nu vrijdag 22 oktober om 8 u wordt het startsein gegeven in Bousse om na 129 km en een plaatselijk parcours van 5 km de streep in Ouahigouya te bereiken. Benieuwd hoe dit evenement hier wordt beleefd.
In totaal nemen 96 renners deel. 3 equipes Burkinabezen, 2 Franse, 1 Belgische en 1 Nederlandse ploeg. Tevens zijn er nog equipes uit Rwanda, Kameroen, Nigeria, Ivoorkust. Als belangrijkste gast heeft de Tour Eddy Merckx uitgenodigd, die ze in de pers als de grootste renner aller tijden bestempelen.
Om de Tour op TV te kunnen volgen zal dat wel geen probleem zijn in Burkina Faso. .
In België zal je moeten afstemmen op TV5 MONDE. Rond 23u30 heb je recht op een samenvatting van 8 minuten.


LE TOUR DE FASO
Une course cycliste par étapes disputée au Burkina Faso. La première édition a eu lieu en 1987.
La 24ième édition aura lieu du 22 au 31 octobre 2010. Comme toujours aux terrains plats et rectilignes avec un parcours en dix étapes courues sur 1378 km et 770 km de transferts.
La caravane du tour de Faso 2010 retrouvera le Nord du pays avec un passage inédit à Dori. Les coureurs des 4 équipes européennes engagées (2 Français, 1 Belge et 1 Néerlandais) seront soumis aux grandes chaleurs de cette ville de la région du Sahel, située à proximité du Mali et du Niger.

Les participants s’élanceront le 22 octobre à 8h du matin de Bousse à Ouahigouya pour la première étape. Une distance de 129 km et 5 km de circuit à travers les rues d’Ouahigouya. J’y serai.
Les Burkinabés seront bien présents avec 3 équipes constituées à l’issue d’une présélection de 25 coureurs. Il y a aussi la participation d’une équipe du Rwanda, du Cameroun, Nigéria, de la Côte d’Ivoire. En tout 96 coureurs seront au départ. Le Tour recevra comme invité de marque, le plus grand coureur cycliste de tous les temps, Eddy Merckx, a annoncé la presse.
Ici au Burkina, nous pourrons suivre le Tour. Pour la Belgique il faudra prendre TV5 Monde vers 23h30. Vous aurez droit à un reportage de 8 minutes.
Les coureurs sur "le coudron" dans les rues de Ouahigouya. Un Hollandais rapporte la première étappe.

woensdag 20 oktober 2010

NOG BOEIENDE MOMENTEN


Zo een onderdompeling in het dagdagelijkse leven van een bevolking, is steeds het boeiendste van mijn verblijf in Burkina Faso geweest. Je voelt er de temperatuur van de verandering. Dit stoffeert mijn overtuiging dat hier de laatste jaren een enorme evolutie aan de gang is. Er beweegt veel en op alle terreinen, zowel bij de overheid als bij de bevolking. Hoewel de wereld een groot dorp geworden is, is het belangrijk dat ze hun onafhankelijkheid kunnen bewaren.
Er liggen wel grote kapers op de loer. China is er zo een. Ook de E.G. die via handelsakkoorden haar voedseloverschotten probeert kwijt te raken maar zo de plaatselijke markt verstoort. Zij promoot open grenzen, maar niet voor mensen. Ook multinationals zoals Monsanto met haar genetisch gemanipuleerde producten…om er de gronden van arme boeren op te kopen en hen tot slaaf te herleiden. Of nog andere die het water willen privatiseren…
Bedreigingen genoeg.
Waakzaamheid blijft belangrijk. Het inpakpapier is soms mooi bebloemd. SANKARA, de vermoorde president, was in de jaren ’80 een zekerheid voor een zelfstandige koers. Hij heeft veel, in korte tijd, bereikt.

Op 9 december viert Burkina Faso de 50ste verjaardag van haar onafhankelijkheid en wil de volgende halve eeuw haar naam
“pays des hommes intègres” verdedigen. Dat hopen wij ook.

Nog af te werken programma:
· Bezoek aan 6 S waar ze mango’s drogen en zeep maken die je in de wereldwinkel kan kopen.
· 22 oktober start de “Tour de Faso”. Startplaats is Ouahigouya. Ik zorg voor Burkina vlagt.
· Van 30/10 tot 20/11 verkiezingscampagne voor een nieuwe president of de 4de ambtstermijn van Blaise Compaore.

· Van 30/10 tot 7/11 organiseert “Broederlijk Delen” een mountainbike tocht dwars door Burkina t.v.v. projecten rond voedselzekerheid. Op hun doortocht door Boulzoma verwelkomen we de 30 enthousiastelingen.

· Sinds enkele weken is het binnenhalen van de oogst begonnen. Eerst de maïs en de boontjes. Nu de rijst, volgende week de aardolienoten en de gierst (Petit mil en sorghum) om te eindigen met Sesam. Boeiend is daaraan deel te nemen en dit jaar het plezier te beleven van een geslaagde oogst.

· Zoals de vijgeboom een tweede pluk kent, is dit hier ook zo met sommige mangobomen. Als afsluiter van mijn verblijf zal dat dan heel even genieten zijn.

dinsdag 19 oktober 2010

Fotoverslag van de bouw van het vormingscentrum in Boulzoma

Uit het eindverslag van de bouw van het vormingscentrum januari - juli 2010

Boulzoma met zijn 2785 inwoner ligt in de provincie Yatenga, op 30 km ten Noorden van Ouahigouya en op 3 km van Koumbri, de hoofdplaats van het departement .
Zoals meer dan 80 %van de Burkinabezen, overleeft Boulzoma van landbouw en veeteelt.
- Ten gevolge van de grillige weersomstandigheden van de laatste decennia, lijdt de gemeenschap aan voedseltekort. Gevolgen zijn ondervoeding, een beperkt aantal kinderen dat kan schoollopen, jongeren die naar de stad trekken.
- Omwille van hun precaire situatie hebben de dorpsbewoners, met de steun van de Unie van Naamgroepen van Koumbri, zich georganiseerd in comités om de strijd aan te gaan tegen voedselonzekerheid en zo te werken aan hun toekomst.
- In het kader van haar campagne en jaarlijkse fondsenwerving voor het Zuiden organiseerde Broederlijk Delen in 2006 een inleefreis voor geïnteresseerde burgers naar Burkina Faso . Een deelnemer van de Belgische groep werd getroffen door enerzijds de zware leefomstandigheden in het dorp en anderzijds de lokale dynamiek van de NAAMgroepen. Hij was bereid om een samen met de groep te zoeken naar een antwoord op de noden van het dorp. Hij had vroeger reeds een jaar in het land verbleven.
- Na verschillende gesprekken en ontmoetingen hebben de bewoners van Boulzoma een microproject uitgewerkt. Het betreft de bouw van een regenwaterput die groenteteelt moet mogelijk maken zodat de gezinnen over voedsel en een inkomen beschikken en het optrekken van een gebouwtje dat gebruikt kan worden voor technische vorming van jongeren zodat zij zich beter landbouwmethoden kunnen eigen maken,
- Het dorp Boulzoma kon van janauri tot juni 2010 beschikken over een financiering voor de ruwbouw van het ‘vormingscentrum’, dank zij giften van vele Belgische families via de ngo DISOP.
- Dit gebouw is ook een plaats waar bewoners elkaar ontmoeten om samen na te denken over de problemen van het dorp en beidt plaats aan de jongeren voor activiteiten van vrijetijdsbesteding.




Naar een afronding van het project:
Om het microproject een goede startbasis te verlenen, zoeken we nog fondsen voor de aankoop van zonnepanelen, meubilair (stoelen en banken en enkele tafels) en voor de bouw van toiletten.


Situé à 30 km de Ouahigouya dans la province du Yatenga au Nord du Burkina Faso, à 3 km du chef lieu de son département Koumbri, le village de Boulzoma compte plus de 2 785 habitants.
Comme tout le Burkina, Faso la population du village de Boulzoma survie dans l’agriculture et l’élevage.

- Suite aux mauvaises pluviométries des dernières années ils vivent dans l’insécurité alimentaire, qui entraîne la malnutrition, un faible taux d’enfants à la scolarisation et l’émigration des jeunes.
- Après un temps de réflexions des personnes de bonnes volonté, le village de Boulzoma s’est organisé en groupements pour organiser des activités qui peuvent lutter contre l’insécurité alimentaire et cela en collaboration avec de l’Union des Groupements Naam de Koumbri et des personnes de bonnes volontés.
- Après un voyage d’immersion de Belges au Burkina Faso en 2006 dans le cadre du partenariat de BD au Groupement Naam et la participation de Burkinabés à la campagne de collecte de fonds en Belgique en 2007, un des membres de l’équipe Belge, après avoir touché les réalités de la vie paysannes à Boulzoma, a pu répondre aux besoins de la population du village. Il avait l’avantage d’avoir vécu déjà un an au pays.
- Après plusi
eurs échanges et rencontre de réflexion les habitants de Boulzoma ont élaboré un micro-projet. Puits d’eaux pour la culture maraîchère et la construction d’un bâtiment pour des formations techniques, afin de relancer les jeunes alphabétisés d’acquérir des techniques de production agricoles et mener des actions qui va leur permettre de réaliser des activités bénéfique pour pouvoir soutenir leurs familles.
- C’est ainsi que dans la période de janvier à juin 2010 la population du villa
ge de Boulzoma à bénéficié un financement pour construire un bâtiment en dur pour des formations technique et spécifique ; ceci grâce au concours de nombreux familles Belges en partenariat avec DISOP.
- C’est ainsi un lieu de rencontre de réflexion autour des problèmes du village et les loisirs de la jeunesse du secteur 4 de la commune de Koumbri.

Les nécessités immédiates:
1- chercher des moyens financiers avec l’appui de DISOP et les personnes de bonne volonté de la Belgique pour l’électrification et l’équipement du local.
2- Pour une meilleure hygiène la construction des latrines est essentielle.





















































































































































































































































































































































































































dinsdag 12 oktober 2010

De Rode Loper

OUAHIGOUYA - BOULZOMA Woensdag 6 oktober 2010
De terugweg naar Boulzoma: 32 km.

De lucht ziet nog grijs van de vroege morgen.
Met de groetjes van Tafa
pedaleer ik sporen in de rode aarde naar de Goudron*.
De Avenue de Mopti ligt er kalm bij.
Kinderen zoeken de schoolbanken op.
6u30 op mijn mobiel aan de ingang van 6 S* in basnéré.
Nog even macadam.
Het vervolg van de reis is verzoening met de rode aarde.
Aan km 28 is het even laveren tussen de waterplassen,
vooraleer een bos mangobomen in te duiken.
De friste van de morgen doet tintelen.
Bogoya is in zicht.
Even vloeken.
10 verkeersdrempels over minder dan 500 m.
Hier verliet een kind het leven.
Theestop langs de weg.
Vol energie worden de valse hellingen genomen.
Km 24 biedt een eerste mooi vergezicht.
Km 18 zorgt voor zanderige en afgekalfde wegen.
Km 16 is het weer even op de trappers staan om
aan km 15 te genieten van 360° landschap.
We zijn goed halverwege.
Geen haast; de zon heeft zich verscholen.
Het is 8u.
Mijn mobieltje kan enkel nog berichten ontvangen.
Geen cent meer om te telefoneren.
In het Noorden tekenen zich de pylonen van Koumbri af.
In het Zuiden zie je de zendmasten van Ouahigouya.
Even genieten van de wegzinkende weg
tot aan de afslag van Rongo.
Daar draait de hoofdweg even naar links rond een heuvel.
In Tanvousse vindt hij opnieuw het Noorden.
We naderen km 12 met recht voor ons Koumbri.
Even niet meer pedaleren.
De afdaling geeft genoeg snelheid naar Pogoro Mossi.
De weg wordt keihard. We naderen km 10.
Voorbij Pogoro Silmimossi steken twee landrovers me voorbij.
Een rode stofwolk.
De weg blijft slecht.
Mijn zitvlak krijgt problemen.
De linkertrapper is vermoeid.
“Il est enchanté” en heeft wat olie nodig.
Aan km 8 doorkruisen we een vlakte
waar Peuls hun dieren laten grazen.
De moeilijkste doortocht tijdens het regenseizoen ligt aan km 6.
Na een regenbui kan je er met de moto alleen maar voorbij
Met behulp van jongeren die zorgen dat de motor droog de overkant bereikt.
Kostprijs 200 fr of 0,30 eurocent.
Het is woensdag 9u.
Tientallen schooljongeren keren al huiswaarts.
Het normale lessenritme heeft de school nog niet gevonden.
Aan km 5 mag ik een brousseweg inslaan
recht naar Boulzoma en de wijk Adama Yiri.
Veel tegenliggers op dit smalle pad.
Een vogel krijst de schrik van haar (mijn) leven.
De zon is komen meegenieten
en vergezelt me de laatste kilometers.
Het is 9u30. Tijd voor begroetingen. *goudron: asfaltweg
*6 S= Se Servir de la Saison Sèche en Savane et au Sahel.

maandag 11 oktober 2010

MALARIA - LE PALUDISME

Allo Studio Brussel, hier radio Burkina « La voix de l’amitié » à Ouahigouya.

Het ministerie voor Gezondheid van Burkina Faso voert van 9 tot 12 oktober 2010 actie in de strijd tegen malaria, ook paludisme genaamd. Om de campagne te doen slagen heeft ze 8 miljoen goed geïmpregneerde (DAWA plus), fijnmazige muskietennetten in Thailand laten maken. Ze kunnen 20 wasbeurten doorstaan. Er is plaats voor 2 personen.
Op zaterdag 9 oktober werden 1470 muskietennetten verdeeld onder de bewoners van het dorp Boulzoma. Om de actie voor te bereiden heeft ieder gezin in augustus bezoek gekregen van de plaatselijke gezondheidswerker. Nu worden ze gratis verdeeld door het dispensarium.
Alle mensen zijn hier besmet. Het regenseizoen is de meest gevoelige periode om te hervallen. Jaarlijks sterven wereldwijd meer dan één miljoen mensen aan deze tropische ziekte, vooral kinderen. Nog voor ze 1 jaar oud zijn hebben ze de besmetting opgelopen. Zij bezitten nog geen weerstand teg
en deze microbe.
Wegens de warmte binnenshuis (gemiddeld 35 graden) hebben de mensen bij valavond de gewoonte buiten wat friste te zoeken. Dan is “de mug” ook het actiefste en lopen ze
het meeste gevaar besmet te worden. Als voorzorg draag je dan best gesloten kleren en neem je geregeld je malariapil.
Het muskietennet is een goeie zaak. De besmetting of hervallen zal daardoor minder vlug voorkomen. De nachtrust zal er zeker bij winnen. Belangrijk dat er nationaal aandacht
voor is.
Ik slaap onder een muskietennet telkens ik in Burkina verblijf en ik neem wekelijks mijn Lariam pil als voorzorg. Spijtig is dat teveel voor een Burkinees die moet leven met een gemiddeld inkomen van 2€ per dag.
LE PALU

Ici radio Burkina “La voix de l’amitié” à Ouahigouya… vous m’entendez Studio Brussel?
Je viens de recevoir des nouvelles du Ministère de la santé du Burkina. Elle mène auprès de sa un population du 9 au 12 octobre une campagne de lutte contre le paludisme dans le cadre d’appui au développement sanitaire. Le ministère a acheté au Thaïlande près de 8 millions de moustiquaires de première qualité. Le matériel a reçu une imprégnation de longue durée (DAWA plus). Ils peuvent être lavés jusque 21 fois sans perdre leur efficacité. Il y a de la place pour 2 personnes.
J’étais témoin le samedi 9 octobre de la distribution de 1470 moustiquaires auprès de la population du village de Boulzoma. Une action bien préparée car, mi-août le responsable sanitaire du village avait visité toutes les familles de sa région. Muni d’un document un membre de la famille se présente maintenant à notre local du village ou il reçoit gratuitement le nombre nécessaire de moustiquaires par foyer.

Ici tout le monde souffre du palu. Et la saison des pluies est la période la plus fréquente d’une infection ou rechute. Dans les pays intertropicaux le paludisme ou malaria provoque encore la mort de plus d’un million de personnes chaque année. Ce sont les enfants qui paient le plus lourd tribut à cette maladie car ils ne disposent pas d’une indemnité naturelle ou acquise contre les microbes. La presque totalité des jeunes est parasitée avant un an.
A cause de la chaleur à l’intérieur des logements (moyenne 35 degrés) les gens on t l’habitude de se reposer le soir, à l’extérieur des maisons, aux heures d’activité des moustiques. Cela multiplie les risques d’infection et de réinfection.
Pour se protéger, il faut porter des vêtements bien fermés et prendre un cachet anti-palu. La moustiquaire est une bonne chose. Il y aura moins de rechutes et le sommeil aussi plus reposant. C’est une bonne action, bien préparée.
Moi-même, la moustiquaire est un élément essentiel de mes bagages. Chaque semaine je prends un cachet de Lariam. Pour un Burkinabé, ce médicament est trop cher (6 €/p.) pour lui qui, en moyenne, doit vivre de 2 € par jour.

dinsdag 5 oktober 2010

LANG HEBBEN WE GEWACHT

Lang hebben we gewacht
Dagen
Zwetend van de vochtige warmte
Aan veertig graden
In de schaduw van een Nimié
Op een stromat
Waaien we ons koelte toe.




Onweer in de verte
Dreigend
Voor een ander
De regen valt elders
Morgen misschien bij ons.

Hitte hangt zwaar in de lucht
Rukwinden wuiven de sorghum
woestijnzand knarst
Beschermd onder een laken
kunnen we buiten slapen
opeens
de vlucht om bescherming

Een kreet
« On a gagné la pluie
Dieu merci ».


Boulzoma 2 oktober 2010

maandag 4 oktober 2010

VANDAAG BEGINT EEN NIEUW SCHOOLJAAR

Burkina telt meer dan 14milj. inwoners. Bijna de helft van de bevolking is jonger dan 21 jaar. Hoeveel leerlingen vandaag het nieuwe jaar beginnen is nog niet gekend; maar zeker een kleine helft, vooral meisjes, zal thuis blijven omwille van de kosten.
Je herkent de leerlingen van het secundair aan hun schooluniform. Hun ouders hebben een eerste schijf inschrijvingsgeld kunnen betalen. Voor het basisonderwijs betaal je gemiddeld 1.500 fr. (2€) In het secundair onderwijs (college of lyceum) mag je tot 50.000 cfa neertellen.
In Burkina Faso start het schooljaar op 1 oktober en eindigt rond 15 juni. Rond Kerstmis en Pasen worden de lessen een 10-tal dagen onderbroken. Om 7u s' morgens zitten de leerlingen al in de klas tot 12u Na de middagpose gaan de lessen door van 15u tot 17u.
Vooral in het basisonderwijs zitten de klassen overvol. 60 leerlingen zou een maximum moeten zijn maar meestal is het dubbel zoveel.
In het college van Koumbri zijn voor dit jaar meer dan 800 leerlingen ingeschreven. (à propos: een college telt enkel de 4 laagste jaren van het secundair onderwijs). Bij gebrek aan lokalen werden de laatste weken 2 voorlopige klaslokalen bijgebouwd. Dit gebeurde in samenspraak met de prefectuur, de gemeente en de ouders en met toestemming van het ministerie. De ouders delen via een hoger inschrijvingsgeld mee in de kosten. Zo kunnen er 3 klassen 6des, 2 klassen 5des, 2 voor de vierdes en 1 derdes starten… een voorlopige oplossing. De komende dagen worden nog extra fondsen gezocht voor meubilair.
Het bouwen van scholen is in volle expansie, maar gebrek aan geld voor scholenbouw en onderwijzers remmen de ontplooiing. Jaarlijks komen er wel 1500 leerkrachten bij.
Een opluchting bij al deze zorgen is dat het onderwijs in Burkina tot de beste van West-Afrika behoort.

woensdag 29 september 2010

EINDE VAN HET REGENSEIZOEN IN ZICHT.

Waarom vandaag maar 2 seizoenen in deze streek? Wie de geschiedenis van Timbouctou (Mali) kent, weet dat eeuwen terug, dit gebied behoorde tot de vruchtbare gordel van Afrika. De laatste 50 jaar zijn de pionnen nog wat verder in het rood verschoven.

Dit jaar kende het regenseizoen een valse start. Na de zware regenval van 15 juni was iedereen enthousiast beginnen zaaien. De zon kwam terug en verschroeide het kiemende zaad.

Dan maar nieuw zaaigoed kopen en wachten! Wachten tot 14 juli voor een nieuwe start. De regen is blijven komen en heeft de grond overmatig gevoed, meer dan anders.

Sedert mijn verblijf, begin september, genoot ik om de twee dagen van een goeie stortvlaag. Nu staat de oogst er mooi bij. Als het zo blijft duren, zal er meer dan genoeg zijn om een jaar basisvoedsel te verzamelen. Afwachten! Prijzen worden enkel uitgedeeld op het einde van de rit.

Ja, de laatste dagen voel je de verandering zo aan. De aangename temperatuur (32°) van begin september is opgeslorpt door de brandende zon. In de schaduw zweet je al vlug 40° uit. Het regent krenterig! Een onweer is zeer plaatselijk, kortstondig en meestal bij de buren. Een zwangere maan eet de nacht door alle wolken en schenkt ons bij het ontwaken een mooi blauw verpakte morgenlucht bij frisse bries. .. echt westerse vakantiesfeer.

Maar halverwege de voormiddag breekt het vocht de poriën uit het vel. De lucht wordt zwaar. Aan de horizon is het aan het donderen. Stapelwolken verbergen de zon. Iedereen hoopt op regen… het zal voor morgen zijn; misschien.

We blijven hopen dat dit jaar de graanschuren kunnen gevuld worden als tijdens de vette jaren.

Dit weten we eind oktober.

Zegeningen

Met deze reis zijn we opnieuw ondergedompeld in een andere leefwereld.

“Zegeningen”; een verrassend onderwerp om de eerste indrukken van mijn huidige reis weer te geven.

Wie van een verre reis terugkeert, wordt uitgebreid begroet. Zo is dat ook bij ons.

Hier in Burkina horen ook zegeningen bij die danken, wensen, verwachtingen, heden en toekomst oproepen. Als Westerling is het even wennen. Met de kracht van het woord treden zij een sacrale wereld binnen en formuleren bruggen tussen geesten en de mens. Ze brengen krachten in beweging en geven je levensenergie. Openen zij hier de poort tot de verborgen energie die onze wereld draaiende houdt. Zegeningen uitgesproken met de kracht van het woord is binnen treden in de Afrikaanse geest…. Een ervaring tijdens mijn begroeting aan de “notabelen” van het dorp.

donderdag 19 augustus 2010

Bouw van een Dorpscentrum

Dank zij jullie financiële bijdrage, hebben we vanaf februari 2010 kunnen starten met de bouw van het vormingscentrum in Boulzoma. Daarvoor werd 8.486 € overgeschreven.

Het tijdstip was belangrijk.

Van november tot mei, het droogseizoen, kan amper nog op de velden worden gewerkt. Het is de periode waar traditioneel herstellingen aan de woningen worden uitgevoerd, of een gemeenschapsdienst wordt geleverd of men vertrekt naar Ivoorkust als seizoenarbeider.



...
Dank zij het project voor voedselzekerheid in Boulzoma kunnen bewoners nu ook in de groententuin werken en een kleine meerinkomst realiseren.

Het droogseizoen was dus ook de periode om de bouw van het dorpscentrum te realiseren. Bewoners leverden een bijdrage door grondstoffen aan te brengen. De bouw gebeurde door metsers onder begeleiding van een architect. Hierbij zien jullie foto's van de bouw. Na het regenseizoen wordt het gebouw in gebruik genomen, ook al is de electriciteit nog niet aangebracht.

Vanaf 2 september tot 11 november ben ik in Boulzoma. Ik zal er samen met het plaatselijk comitée van de Naamgroepen de realisaties kunnen bekijken en horen wat de verdere plannen zijn. We hopen daarna snel de nodige middelen te kunnen vrij maken opdat de groep het gebouw volledig afwerkt en men ook 's avonds - de avond valt vlug in B.F. - activiteiten kan organiseren o.m. ondersteuning van studenten.

Ik hou jullie op de hoogte.
Dank aan allen
Johan

Le centre de formation

Grâce à votre participation financière, nous avons pu transférer, fin janvier, 8.486€ pour la construction d’un centre de formation pour le village.

Le moment était propice.

Le travail sur les champs s’arrête pendant la saison sèche. Traditionnellement c’est la période pour réparer les maisons (en terre) ou pour rendre un service communautaire. Grâce au microprojet, les habitants ont maintenant aussi la possibilité de cultiver des légumes et de réaliser ainsi un revenu.

C’était donc pendant cette période qu’il fallait construire le centre communautaire. Dès début mars, les habitants se sont investis pour transporter les matières premières. Les autres travaux ont été effectués par des massons sous la direction d’un architecte. Voici quelques photos prises en mars et en juin dernier.

Du 2 septembre au 11 novembre 2011 je serai au Burkina Faso. J’y visiterai, accompagné du comité local de groupement NAAM, les réalisations et entendrai leurs projets. Nous espérons, dans un délai proche, rassembler les moyens pour terminer le projet et y installer l’électricité pour que le bâtiment soit aussi utile le soir, entre autre pour les étudiants.

Je vous tiens au courant

merci à tous -

Johan