woensdag 20 april 2022

VAN NOTEN TOT ZEEP

                                                                     Naratief verslag 

2021

A PRESENTATIE

A.1. Projectnaam en locatie (land)

Zeepziederij Naamsigiya -  Manuele oliehoudende zaadpers - Burkina Faso

A.2. Correspondent in België

Naam: Beog Neere Boulzoma

Adres: Jules Lahayestraat 36, 1090 Jette

Telefoon: 00 32 476 352 621

E-mail: Proot.johan@gmail.com

Contactpersoon: Johan Proot

A.3. Organisatie in Burkina Faso

Naam: Wend-N-Managde ( Vrouwengroep van Naamsigiya

Adres: s/c B P 100 Ouahigouya BURKINA FASO

Telefoon: (00226)78 10 08 95/77 97 12 12

E-mail: Genevieve.soub@gmail.com

Voorzitter van de organisatie: SOUBEIGA Geneviève

Projectcoördinator: SOUBEIGA Geneviève

Contactpersoon SOUBEIGA Geneviève s/c B P 100 Ouahigouya BURKINA FASO/

                              OUEDRAOGO Haoua Tel:(00226)74 61 87 84/

                              OUEDRAOGO Rabiatou Tel (00226)71 37 96 21

 

A.4. Doelstelling(en) van het project:

 A.4.1. Algemene doelstelling(en):

Het bieden van een basisinkomen aan gezinnen door het omzetting van oliehoudende noten van bomen  die in de omgeving groeien (Produits  Forestiers Non  Ligneux): Kariténoten, woestijndadels (Balanites), Neemnoten, noten van Moringa, Wilde druiven, ….  in oliën, voor het maken van diverse zepen en cosmetische producten.

Bijdragen aan miniprojecten van lokale duurzame economie

A.4.2. Specifieke doelstellingen):

Armoede bestrijden, de levensomstandigheden van vrouwen, kinderen en gezinnen verbeteren

De vrouwengroep Wend-n-managde van Naamsigiya wil lokale producten van goede kwaliteit kunnen aanbieden gezien hun vele voordelen voor de huid en voor de gezondheid in het algemeen.

De afhankelijk van dure externe producten verminderen.

Het aanbieden van basisproducten voor hygiëne (zeep), lokaal gemaakt past in een concept van duurzaam produceren. Door het verzamelen en gebruiken van die lokale natuurlijke producten benadrukt men de waarde van die bomen en bestrijdt men onrechtstreeks woestijnvorming door overmatig kappen van de bomen.

A.4.3. Te behalen resultaten:

Door het produceren en verkopen van de producten, zorgen dat de gezinnen een inkomen verwerven voor het dagelijks leven, de gezondheidzorg en het onderwijs zodat ze minstens twee keer per dag eten hebben, de kinderen kunnen verzorgen als ze ziek zijn, hen kunnen inschrijven op school en kleding voor hen kopen.

- vergoeden van de vrouwen die de zaden/noten toeleveren uit hun dorp

- organiseren en vergoeden  van de vrouwen die het proces van verzeping kennen en uitvoeren in een centrale plaats

- lokaal verkopen van de producten

 A. 5. Project doelgroep:

Vooreerst de 24 leden van de groep die de zeep maken.

Verder meer dan honderd vrouwen in het gebied (17 dorpen) die karité-, balaniet, neem en moringa pitten verzamelen om ze aan de zeepziederij te verkopen.

B. PROJECTEVOLUTIE:

B.1. Stand van zaken met betrekking tot de gestelde doelen: eind 2021

Tot eind 2021 zien we een positieve verandering bij de bevolking. Het dagelijkse leven gaf meer vooruitzichten. Covid 19 heeft de evolutie wel vertraagd. In het begin was er de Lock down waardoor de steden gedurende twee maanden van mekaar waren afgesloten en waardoor de verkoop van de zeep in de stad moeilijk verliep. Nu zijn het de terroristische aanslagen in de streek die de voortgang van de activiteiten echt gedestabiliseerd hebben. De mensen hebben schrik om de brousse in te trekken en de noten te verzamelen waardoor er minder productie mogelijk is. In Naamsigiya is de bevolking op 3 december 2021 zelfs moeten vluchten waardoor de productie enkele maanden heeft stilgelegen. In afwachting van een veiliger tijd  hebben de vrouwen in de stad Ouahigouya de productie opnieuw opgestart.  Deze twee gebeurtenissen hebben er niet alleen voor gezorgd dat de popularisering van de producten in de betrokken gebieden daalde, maar ook de koopkracht. Momenteel is het voor velen moeilijk om aan hun prioritaire behoeften te voldoen

 

B.2. Impact op de lokale bevolking (tot 3 dec 2021):

De bevolking van de 17 dorpen is enthousiast om mede de verwerking van plaatselijke producten (=de noten) te realiseren en onrechtstreeks de waarde te bevestigen van de bomen waarvan de noten gebruikt worden.  Het project heeft echt impact op de lokale bevolking omdat dit producten zijn van hun  “territoirs”, ze  zijn er fier op en kunnen er geld mee verdienen.

 

B.3. Korte beschrijving van de belangrijkste gefinancierde activiteiten:

Wat de activiteiten van de vereniging betreft, beschikt de groep reeds over materiaal voor de productie van zepen (zeepvormen, potten, metalen haarden, enz.) gefinancierd in 2018 door Beog Neere Boulzoma, een 4de pijlerproject uit België. Er wordt met zorg omgegaan met dit materiaal. Tevens hadden we het geluk dat een put met een grote diameter werd gefinancierd door een jonge Duitser die de zeep in zijn land wilde verkopen om het project te ondersteunen. Die stimulans om de productie ter verhogen, bracht de groep ertoe  een oliepers aan te vragen om plaatselijk  oliën uit de noten te persen en om Karité boter te produceren.

“Terrorisme en covid-19 hebben de verkoop in Duitsland onderbroken, maar dat weerhoudt de groep er niet van om zich verder in te zetten voor de bevolking en hun land Burkina Faso. Sinds januari 2022 proberen we ons te hergroeperen in Ouahigouya – in afwachting dat het dorp weer veilig is- om samen zeep te produceren.

Namens het dorpshoofd, de hele bevolking en in het bijzonder de vrouwen van de Wend-n-Manegde-groep en namens mezelf willen we de Belgische gemeente Jette (Brussel) en Beog Neere Boulzoma  bedanken voor die hydraulische pers.  We beloven er goed gebruik van te maken. Bedankt voor alles wat jullie al hebben gedaan en in de toekomst nog zullen kunnen doen om het leven van onze vereniging te kunnen ondersteunen. BARKA! BARKA! BARK-WUSGO.’

Mevrouw OUEDRAO/SOUBEIGA Geneviève  President

 

C FOTO’S.

.



Enkele vrouwen van de zeepziederij van Naamsigiya (december 2018).

Hier nemen de vrouwen zeepvormen, potten en metalen haarden in ontvangst. 

Quelques femmes de la savonnerie de Naamsigiya (dec 2018).... à l'occasion de la remise de moules à savon, des casseroles et des foyers métalliques.  





Savonnerie de naamsigiya

de l’amande au savon

RAPPORT NARRATIF  2021

 

A   PRESENTATION

 

A.1.   Nom du projet et lieu (pays)

Savonnerie Naamsigiya Presse à Oléagineux manuelle – Burkina Faso

 

A.2.   Correspondant en  Belgique

Nom : Beog Neere Boulzoma (= un meilleur avenir pour Boulzoma)

Adresse : Rue Jules Lahaye, 36, 1090 Jette

Téléphone : 00 32 476 352 621

E-mail : proot.johan@gmail.com

Personne de contact: Johan Proot

 

A.3.   Organisation au Burkina Faso

Nom : Groupement Féminin Wend-N-Manegde de Naamsigiya

Adresse : s /c B.P. 100 Ouahigouya Burkina Faso

Téléphone: 00 226 78 10 08 95  / 00 226 77 97 12 12

E-mail: genevieve.soub@gmail.com

Présidente de l’organisation: SOUBEIGA Geneviève

Coördinateur de l’organisation : SOUBEIGA Geneviève 

Personnes de contact : SOUBEIGA Geneviève s/c B.P. 100 Ouahigouya B.Faso

                    OUEDRAOGO Haoua Tel : 00 226 74 61 87 84

                    OUEDRAOGO Rabiatou Tel : 00 226 71 37 96 21

 

A.4. Objectifs Du Projet

 

A.4.1. Objectif(s) général(aux) :

Assurer un revenu de base aux familles en valorisant les noix oléagineuses des arbres de la région (Produits Forestiers Non Ligneux) : Noix de Karité, Dattes du désert (Balanites), Noix de Neem, Noix de Moringa, Raisin sauvage, …. dans les huiles, pour la fabrication de divers savons et produits cosmétiques.

Contribuer à des mini-projets d'économie locale durable.

 

A.4.2. Objectifs spécifiques:

Lutter contre la pauvreté, améliorer les conditions de vie des femmes, des enfants et des familles.

Le groupement de femmes Wend-n-manegde de Naamsigiya veut pouvoir proposer des produits locaux de bonne qualité, vue leurs nombreux bienfaits pour la peau et pour la santé en général.

Réduire la dépendance aux produits externes coûteux.

Proposer des produits d'hygiène de base (savon), fabriqués localement, s'inscrit dans une logique de production durable. La collecte et l'utilisation de ces produits naturels locaux valorisent ces arbres et luttent indirectement contre la désertification par un abattage excessif des arbres.

 

A.4.3. Résultats à atteindre :

En produisant et en vendant les produits, fournir aux familles un revenu pour la vie quotidienne, les soins de santé et l'éducation afin qu'elles aient de la nourriture au moins deux fois par jour, puissent s'occuper des enfants lorsqu'ils sont malades, les inscrire à l'école et acheter des vêtements pour eux.

- rembourser les femmes qui fournissent les graines/noix.

- organiser et rémunérer les femmes qui connaissent et réalisent le processus de saponification dans un lieu central.

- vendre les produits localement.

 

A. 5.  GROUPE CIBLE DU PROJET :

Ce sont les 24  membres du groupement et plus d’une centaine de femmes de la zone (17 villages) qui vont faire la collecte des amandes de karité, de balanites, de moringa et de neem. Ca génère des revenus pour ces collectrices d’amandes.

 

B.      ÉVOLUTION DU PROJET :

 

B.1. Etat des lieux sur les objectifs fixés : fin 2021

Jusqu'à la fin de 2021, nous verrons un changement positif dans la population. La vie quotidienne offrait plus de perspectives. Le Covid 19 a ralenti l'évolution. Au début il y a eu le Lock down qui a fermé les villes pendant deux mois et rendu difficile la vente du savon en ville. Actuellement, ce sont les attentats terroristes dans la région qui ont vraiment déstabilisé le déroulement des activités. Les gens ont peur d’aller en brousse et de ramasser les noix. Cela signifie moins de production. A Naamsigiya, la population a même dû fuir le 3 décembre 2021, entraînant l'arrêt de la production pendant plusieurs mois. En prévision d'une période plus sûre, les femmes ont redémarré la production dans la ville de Ouahigouya.

Ces deux événements ont non seulement fait chuter la vulgarisation des produits dans les zones touchées, mais aussi le pouvoir d'achat. Actuellement, il est difficile pour beaucoup de répondre à leurs besoins prioritaires.

 

B.2. Impact sur la population locale (jusqu'au 3 dec 2021):

La population des 17 villages est enthousiaste à l'idée de transformer les produits locaux (= les noix) et indirectement valoriser les arbres dont les noix sont utilisées. Le projet a un réel impact sur la population locale car ce sont des produits de leurs « territoires », ils en sont fiers et peuvent en tirer de l'argent.

 

B.3. Brève description des principales activités financées :

Quant aux activités de l'association, nous disposions déjà d'équipements pour la production de savons (moules à savon, pots, foyers métalliques, etc.) financés en 2018 par Beog Neere Boulzoma. Ce matériel est manipulé avec soin.

Aussi, un puits de grand diamètre a été financé par un jeune allemand qui souhaitait vendre le savon en Allemagne pour soutenir le projet.

Cette incitation à augmenter la production a conduit le groupe à demander une presse à huile pour extraire localement les huiles des noix et produire du beurre de karité.

« Le terrorisme et le covid-19 ont interrompu l'achat en Allemagne, mais cela n'empêche pas le groupe de continuer à travailler pour notre peuple et notre pays le Burkina Faso. Depuis janvier 2022 nous essayons de nous regrouper à Ouahigouya et redémarrer les activités en attendant de pouvoir retourner au village.

Au nom du chef du village, de toute la population et en particulier des femmes du groupement Wend-n-Manegde et en mon nom propre, je tiens à remercier la commune belge de Jette (Bruxelles) et Beog Neere Boulzoma pour cette hydraulique presse. Nous promettons d'en faire bon usage. Merci pour tout ce que vous avez déjà fait et pourrez faire à l'avenir pour soutenir la vie de notre association. BARK ! BARK ! BARK-WUSGO.

Mme OUEDRAO/SOUBEIGA Geneviève

Président